maandag 14 mei 2018

Trading op de openkoers

Trading op de openkoers


Iedere trader kent het verschijnsel dat de eerste paar minuten van na de opening van een financiële markt vrij chaotisch kunnen verlopen en dat de situatie in korte tijd meermalen kan veranderen. Niet direct een moment om een positie in te nemen, zou je zeggen. Toch zijn er wel
degelijk traders die dit wel doen.

De opening biedt kansen


Sterker nog, volgens deze traders levert het innemen van een positie bij de opening kansen op een stevige beweging van de koers en is de risk-reward ratio ruim voldoende om met succes posities op in te nemen.

De open laat iets zien van een mogelijke beweging. Laten we een voorbeeld bekijken.

Het aandeel ABC sloot gisteren op €50 per share. De openingskoers van vandaag is €50,50


Koers beweegt boven de opening

We hebben nu meerdere mogelijkheden. Bijvoorbeeld: Het aandeel opent op €50,50 en begint direct te stijgen. Dit duidt op een onderliggende sterkte van het aandeel. De kopers lijken sterker dan de verkopers.

Koers beweegt lager dan de opening

Ander voorbeeld: Het aandeel opent op €50,50 en begint direct wat weg te zakken. Dit geeft aan dat er wat onderliggende zwakte in de koers zit. Het is dan ook niet ongebruikelijk dat de koers wegzakt naar het slot van de vorige dag, in dit geval dus €50. "Filling the gap" noemt men dat in Angelsaksische landen.

Start de handel dus boven de opening, dan is het goed om te kijken naar een long positie. Zitten we met de koers onder de opening dan ligt een  shortpositie meer voor de hand.


goed moneymanagement en een goede investeringsstrategie maken de strategie compleet

Eigenlijk is dat de gehele strategie. Dit moment kan een prima setup geven voor de rest van de dag. Kortom, het loont voor elke trader om even wat aandacht aan de opening van de markt te schenken. Natuurlijk altijd samen met een goed moneymanagement en een goede investeringsstrategie liggen hier beslist kansen.