dinsdag 15 mei 2018

countertrend tradingsystemen

countertrend tradingsystemen


Bekend zijn de trendvolgende tradingsystemen. Maar minder bekend zijn de countertrend systemen. Simpel gezegd zijn deze twee soort tradingsystemen elkaars tegenpool. In een bepaalde markt is er maar één van beiden bruikbaar. Helaas is pas later met voldoende zekerheid te zeggen welke dat was. En dus zullen we vandaag in moeten schatten welke van toepassing is.

Een trendvolgend systeem gaat ervan uit dat een doorbraak door een steun- of weerstandslijn of vorige hoogste koersniveau een "long" signaal geeft dat het begin van een trend aangeeft.

Een koers tussen twee niveaus

Een countertrend systeem gaat er echter van uit de koers zich min of meer tussen twee niveaus ophoudt. We spreken wel van een bracketing markt. Klem tussen twee waarden. In dat geval zal het punt waar van een signaal voor een trendvolgend systeem gesproken wordt, ook een goede kans zijn dat we een signaal voor een countertrend systeem te pakken hebben. Zie de afbeelding.

countertrend of trend?


Trend of countertrend? Wie zal het zeggen?

Op het aangegeven punt is het van groot belang om te weten of we te maken hebben met een nieuwe trend of met een countertrend. De enige manier om er achter te komen is een keuze te maken en te proberen of dat de goede is door een positie in te nemen met een duidelijke stop. Het risico blijft zodoende beperkt. Helemaal vervelend wordt het als de koers geen richting kiest. Zie de afbeelding hieronder met de zwarte lijn.

Uitproberen en het risico beperken met stops kan dan een dure grap worden. Maar ook hier weer: Het is vrij onvoorspelbaar wat het wordt. En uiteindelijk kan één goede trade heel wat kleine "mislukkingen" weer goed maken.

countertrend of helemaal geen trend?


Countertrend zou een wat lager rendement hebben

In zijn algemeenheid mag gezegd worden dat trendvolgende systemen een hoger rendement kennen dan countertrend systemen. Er zijn weinig traders bekend die hun fortuin verdiend hebben met een countertrend aanpak.

Countertrend als stabiele periode


Er zijn groeperingen die een trend zien als een periode van instabiliteit waarbij de koers op zoek gaat naar een nieuwe stabiele periode. Deze stabiele periode zou dan de countertrend moeten zijn.