Zoeken in deze blog

Translate

Waarom is dit weblog ook voor u interessant?

Ook u kunt online geld verdienen met beleggen en trading. Geld verdienen is vooral een kwestie van kennis. Kennis van beleggen, geld, trading en moderne ontwikkelingen zoals Bitcoin. En heel belangrijk, kennis van uzelf!! Uw grootste vijand als het op beleggen en handelen aankomt bent u namelijk uiteindelijk zelf.

Hebt u eenmaal de juiste kennis, dan komt het rendement vanzelf. Dat is een kwestie van tijd. Tijd is de vriend van elke belegger.

Op dit blog met dit woordenboek voor zelf beleggen vindt u veel noodzakelijke kennis. Beleggen is nooit 100% zonder risico, maar met de juiste aanpak is het risico wel tot het minimum te beperken. Beleg alleen NOOIT met geld dat u niet kunt missen of waar u al een doel voor heeft.

vrijdag 27 april 2018

Lotto-bias

Wat is de Lotto-bias

De Lotto-bias wordt door de Amerikaanse trader/schrijver/psycholoog van Tharp geïntroduceerd in zijn boek "Trade your way to financial freedom".

De lotto-bias komt er op neer dat bepaalde acties een trader het gevoel kunnen geven dat het mogelijk is om een zekere vorm van controle over de markt te krijgen.



Lotto-bias

De Lotto-bias komt inderdaad uit de wereld van de lotto

Een lottospeler kan gewoon een lot kopen met 6 willekeurige getallen. Dat mag ook 1,2,3,4,5,6 zijn. Dat verandert zijn kansen op winnen van een prijs op geen enkele manier. 

Maar in de praktijk gaat bijna iedereen zelf zijn getallen bepalen. Dat gebeurt heel vaak op basis van speciale getallen met een bepaalde gevoelswaarde. Denk daarbij aan verjaardagen, zogenaamde geluksgetallen en dergelijke. Dat zelf bepalen van die getallen geeft mensen het prettige gevoel dat men bezig is de uitslag in gunstige zin te beïnvloeden. Wat uiteraard niet zo is. 

Want de machine die de lottoballen levert is echt niet onder de indruk van uw geluksgetal, dat hij niet eens kent.

Ook traders zorgen voor hun eigen getallen en daarmee voor hun Lotto-bias

En zo vinden we dat ook bij trading terug. Hier zien we traders die de marktdata op allerlei manieren bewerken, net zolang tot een goede werking van hun techniek min of meer gegarandeerd is. 

Vaak start men niet eerder met handelen dan dat voor het gevoel alles klopt en dat men cijfers over de markt heeft met een voorspellende werking. De op zich natuurlijk totaal onvoorspelbare markt is met deze cijfers tot handige proporties teruggebracht en beheersbaar gemaakt. Nou ja, voor het gevoel van deze ene trader dan. En als dat hem zekerheid geeft dan is dat prima maar enige waarde heeft het niet. De kans op een winnende of verliezende trade wordt er op geen enkele wijze door veranderd.

Werkt ook bij astrologie en numerologie

Ook het werken op basis van astrologie en numerologie werkt op een vergelijkbare basis. Ook hier heeft men het gevoel te werken met getallen met "een betekenis".  Aan mensen met kennis van de betekenis van deze cijfers worden dan ook al snel bepaalde voorspellende eigenschappen toegekend.

Goeroes zorgen voor een antwoord

Beleggers en traders willen nu eenmaal altijd een goed antwoord op de vraag: "Wat moet in nu kopen en hoe ga ik daar (liefst snel)  rijk van worden?". En er is altijd wel iemand die daar best een antwoord op wil geven. Dat zijn de goeroes van de financiële wereld, nooit te beroerd om tegen een redelijke vergoeding antwoorden te geven. 

Dat die antwoorden nooit kloppen of zelfs maar kunnen kloppen deert de steller van de vraag eigenlijk niet. Hij heeft een antwoord gekregen. En daarmee heeft hij net als degene die de lottocijfers zelf wil bepalen, het gevoel dat hij invloed krijgt op de markt.

De Lotto-bias is een oerdrang

Uiteindelijk is de lotto-bias terug te voeren op een oerdrang van veel mensen om overal controle op te willen hebben en die controle ook uit te willen oefenen. Het effect is daarbij zo sterk dat mensen gaan horen wat ze willen horen. 

En de realiteit volkomen meestal volledig uit het oog verliezen. De Lotto-bias lijkt daarmee een onschuldig iets, maar het kan bij goedgelovige personenen zonder al te veel inzicht in de markten forse verliezen opleveren

Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.