dagelijks actuele grafieken en vooruitzichten

dagelijks actuele grafieken en vooruitzichten
klik op de afbeelding voor meer grafieken/

vrijdag 13 april 2018

Het gevaar van de representatie bias

Representatie bias


Een effect dat de besluitvorming van traders nadelig beïnvloed is de zogenaamde representatie bias. Hieronder verstaan we het volgende:


Een barchart is niet de markt

Markten beelden we af met candlesticks of barcharts. Deze gaan daarna een eigen leven leiden alsof ze de markt zelf zijn. De chart is de markt geworden terwijl het niet meer is dan een hulpmiddeltje om de markten overzichtelijk te houden. Men ziet een bar als het effect van een dag trading.


Waarom zijn barcharts zo belangrijk?

Een barchart is belangrijk omdat iedereen dat vindt. Dat is de voornaamste reden. Als je begint met het bestuderen van markten is de barchart nu eenmaal het eerste dat je gaat leren. Commercieel geleverde grafieken zijn altijd in barchart formaat. Dus het is niet vreemd dat je als trader in deze grafieken gaat denken.


Wat de barchart laat zien

Het enige dat ze echt laten zien is waar de relatieve plaatsen van de openkoers, hoogste koers , laagste koers en de slotkoers was.

Wat de barchart bijvoorbeeld niet laat zien


 • Maar de grafiek laat niets zien over volgorde. Vloog de koers direct na de open naar het hoogste punt om direct terug te vallen en er die dag niet meer in de buurt te komen?
 • Of viel de markt vlak voor de close fors omlaag om vlak voor de close weer wat terug te krabbelen?
 • Hoe was de verdeling over de dag?
 • Was het levendig of zijn dit de enige koersen die vandaag op het bord zijn geweest?
 • Was er een duidelijke koers waar de markt steeds op terugkwam?
 • Ging het om veel nieuwe posities of werden er vooral veel posities gesloten?
 • Waren het een paar grote beleggers of juist veel kleine?
 • Hoeveel posities staan er open?
 • Wat is het sentiment? Positief? Negatief?
 • Waar liggen veel stops?
 • Wat is de verwachting van de handelaren voor de nabije toekomst?


Minuutgrafieken als oplossing?

Overgaan op een minuutgrafiek lost een deel van deze problemen op maar was nu juist niet het doel van de dagelijkse barchart om een snelle indruk te geven van de markt?


Steunen en weerstanden in grafieken

Veel handelaren zien steunen en weerstanden. En ze worden behandeld alsof ze daadwerkelijke fenomenen zijn. Door een andere schaalverdeling van de grafiek (bijvoorbeeld van lineair naar logarithmisch)  te kiezen verdwijnen ze weer als sneeuw voor de zon. Maar door een technische aanpassing van onze grafiek op onze computer is de markt daarbuiten echt niet veranderd. Als er een steunwaarde was is die er nog steeds.


Het loerende gevaar

Het is dus gevaarlijk om een markt te beoordelen op basis van een grafiek. Die geeft hooguit een beperkt aspect van de markt weer maar nooit de markt als geheel. Handelen op de markten vereist meer studie en het verkrijgen van meer inzicht dan gewoon kijken naar een grafiek. Het is een hulpmiddeltje met vele beperkingen. Het is zeker niet de markt zelf


Andere voorbeelden van bedrieglijke effecten en biases Andere belangrijke factoren die een rol spelen bij het verklaren van het gedrag van traders en beleggers zijn ondermeer:

Aversie voor verliezen effect

Risico aversie

Al Uitgegeven geld effect

Dispositie effect

Uiteindelijke uitkomst effect

Prijsverankering

Kuddeeffect

Te snelle conclusies effect

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.