donderdag 12 april 2018

Cash-Secured Put Writing

Cash-Secured Put Writing


Voor een belegger met een redelijke aandelenportefeuille zijn er meestal nog wat mogelijkheden om wat extra geld bij te verdienen. Ook moet er reservegeld zijn voor aankoop of er moet een mogelijkheid zijn om op basis van margin te kopen. In dat laatste geval is slechts een flinke aanbetaling vereist en de rest is op lening basis. De voorwaarden verschillen van bank tot bank dus dat zult u bij uzelf even na moeten kijken.

Cash secured put writing is een manier om naast die portefeuille wat extra contanten te verdienen dan wel een set aandelen met korting aan te kopen. Het is een gemakkelijke manier om het rendement van uw effectenportefeuille te verhogen.

De basisstrategie


1. Zoek een aandeel uit dat u best voor een bepaalde prijs in bezit wilt krijgen.
2. Zoek dan naar put opties voor dat aandeel. Neem de uitoefenprijs die u best voor het aandeel wilt betalen.
3. Verkoop één putoptie contract (100stuks) voor elke 100 aandelen die u wel zou willen gaan kopen.

En herhaal dit als de putoptie is afgelopen.

Het uiteindelijke idee achter deze strategie is om inkomen te genereren uit opties de waardeloos aflopen. Zeker is een stijgende markt zal dat veelvuldig gebeuren.

Maar het kan ook anders gaan. Als het aandeel wat wegzakt kunnen uw put-opties in-the-money raken. En dat betekent een koopplicht ten opzichte van de houder van de opties. U moet ze kopen, ongeacht de koers van dat moment. Dus u moet altijd voldoende geld bezitten of met uw aandelenportefeuille als onderpand kunnen lenen als de eigenaar van de opties zijn rechten uitgeoefend wil zijn. Voor die plicht heeft u tenslotte geld gevangen, nietwaar?

Deze strategie genereert dus inkomen maar het bedrag dat u met deze cash-secured puts kunt verdienen is beperkt tot de premie die u ontvangt. En mochten de aandelen sterk stijgen, dan mist u die stijging want uw opties gaan niet mee met die stijging.

Een voorbeeld ter verduidelijking


Belegger Piet is een fan van het aandeel XYZaX dat op dit moment €240 noteert. Piet wil best nog wel wat meer aandelen XYZaX als hij ze op €220 kan kopen. In plaats van aandelen bij te kopen op €240 besluit Piet om 2 putcontracten XYZaX op uitoefenprijs 220 te verkopen.  De opties lopen twee maanden later af en Piet ontvangt €1 per optie dus €100 per contract. Bij twee contracten kan hij €200 in zijn portemonnee steken.

Twee mogelijkheden:

1. Het aandeel XYZaX staat boven de €220 op de uitoefendatum. Dat betekent dat Piet de premie verdiend heeft en de actie opnieuw kan doen met nieuwe opties XYZaX. In principe kunt je het bij een looptijd van 2 maanden een keer of 6 per jaar doen. Dat is een extra rendement van 4% per jaar wat bij de huidige rentetarieven niet eens slecht is.

2. Het aandeel is gezakt na de expiratie. Dat betekent dat Piet aangewezen zal worden om de aandelen af te nemen voor €220. Stel dat de koers gedaald is naar €210 dan koopt Piet de aandelen nu duurder dan wanneer hij deze constructie niet had gebruikt. Er staat wel een ontvangen premie van 1€ per optie tegenover die je van de aankoopprijs af mag trekken. Piet koopt dus eigenlijk voor €220 - €1 = €219.

Dus bent u een creatieve belegger? Kijk dan eens wat er mogelijk is om door het systematisch schrijven van zowel callopties als putopties op uw aandelen mogelijk is. Vaak is er nog een leuk rendement mee te maken.