maandag 25 december 2017

Beurs goed voorspeld maar toch verlies

Beurs goed voorspeld maar toch verlies? Met opties kan dat. 

Af en toe vallen koersen fors terug. Omdat veel belegger ervaren hebben dat een dergelijke snelle val vaak gepaard gaat aan een even snelle opmars zijn dan geneigd grote hoeveelheden callopties aan te kopen in de hoop dat dit gedrag uit het verleden opnieuw op zal gaan treden.Door de snelle val is de volatility snel gestegen. Volatilty wordt berekend uit beweging en of dat een dalende of een stijgende beweging was maakt totaal niet uit.
We kopen dan de calls in afwachting van een herstel in een periode van een hoge volatility.

Als er wel een stijging inzet, maar deze gaat rustig inplaats van weer snel omhoog dan kan er een vreemd verschijnsel ontstaan omdat de volaitity nu snel zal gaan dalen.

Omdat de volatility een belangrijke component van de prijsberekening van de optiepremie is, zal de premie gaan dalen. Afhankelijk van het feit of we met een in-the-money of out-of-the-money calloptie te maken hebben zal de prijs van een call meer of minder gaan stijgen.

Soms is deze stijging echter lager dan de daling door de gedaalde volatility. In dat geval hebben we een optie gekocht die de goede kant op gaat maar toch minder waard wordt. Een curieus maar logisch te verklaren verschijnsel dat veel beleggers behoorlijk in verwarring kan brengen.

Omdat een out-of-the-money optie het meest gevoelig is voor deze effecten zullen we het bij die opties het meest aantreffen.