Neem nu deel aan de revolutie

Neem nu deel aan de revolutie
Neem nu deel aan de revolutie door op deze banner te klikken. Gratis, geen verplichtingen, zelfs geen emailadres

woensdag 24 mei 2017

Risico / opbrengst ratio

Risico / opbrengst ratioHet in de hand houden van het risico is één van de belangrijkste doelstellingen van een willekeurige trader of belegger. Een goed plan is van het grootste belang. Een dergelijk plan vormt de scheidslijn tussen beleggers en traders met een grote kans van slagen en de pure gokkers die het van een incidentele winst moeten hebben. En die op de lange duur dan ook altijd zullen verliezen

Verliezen horen er bij trading nu eenmaal bij. En we dienen er voor te zorgen dat we gemiddeld meer verdienen dan we verliezen.

In theorie zou je kunnen zeggen dat de meeste producten op de financiële markten een kans van 50% hebben om te winnen of om te verliezen.

De risico / opbrengst ratio moet groter dan 1 zijn


Zolang onze gemiddelde winst gelijk is aan het gemiddelde verlies zal het niet meevallen om winst te maken omdat de winsten nu eenmaal de verliezers zullen moeten betalen en daar schiet uiteindelijk natuurlijk niemand iets mee op. Deze verhouding, die de risico/opbrengst verhouding ofwel de risk/reward ratio wordt genoemd moet dus duidelijk beter dan 1 zijn willen we winst gaan maken. Is de verhouding kleiner dat 1 dan moeten we direct stoppen en eerst daar de oorzaak van gaan zoeken omdat dit onvermijdelijk tot een verlies van het gehele tradingkapitaal gaat leiden.

Maar we kunnen er wel iets mee en hier zijn een paar punten om eens te overdenken als we het over risk and reward ratio's hebben:

Zorg voor een noodrem

Er moet altijd een verplichte, automatische stop zijn als "noodrem" . Marktcondities kunnen door omstandigheden van buitenaf waar we geen enkele invloed op uit kunnen oefenen razendsnel veranderen. Zet die stop zodanig dat we nog een kans hebben om weer terug te komen op de markten. Zouden we bijvoorbeeld de helft van ons kapitaal in één klap zien verdampen (en dat is zeker bij het werken met tradinginstrumenten met een hefboomwerking beslist niet denkbeeldig) dan wordt het wel heel erg lastig om ooit weer terug te krabbelen op de markt. Elke uitstaande trade heeft een normale exitstrategie nodig en als er een reden is om die niet te gebruiken dan moet er altijd teruggevallen kunnen worden op een noodrem. Want de vraag is niet of er een keer een dodelijke tip voor uw tradingkapitaal gaat komen maar wanneer die komt. Want komen gaat hij.

Begin met een  risk/reward ratio van twee staat tot één. Dus voor elk tientje dat u gemiddeld verliest moet u gemiddeld twintig euro kunnen verdienen. Een hogere verhouding is nog beter, bijvoorbeeld drie staat tot één. Het vergroot uw kans aanzienlijk en de winst zal eveneens behoorlijk hoger zijn.


Pas regelmatig uw stops aan op de juiste manier

Pas een stop regelmatig aan om eventuele papieren winsten te kunnen incasseren als de markt van richting verandert. Maar zorg er altijd voor dat uw stop voor winst blijft zorgen. Maak er nooit een verliezende van. Staat u op 100 euro winst, zet dan de stop op bijvoorbeeld 75 en niet op -10. Het is altijd het mooiste als we ons eigen kapitaal uit de trade kunnen halen, want dan werken we met geld van een ander en kunnen we nooit meer verlies gaan leiden. Zet u de stops echter te krap om elke cent papieren winst binnen te kunnen halen dan is de kans groot dat een plotselinge kortstondige beweging u uit de markt haalt en de kans op verdere winsten voorbij is. En dat kan ook niet de bedoeling zijn omdat elke trader weet dat je winsten moet laten lopen.

Hoe langer de trade loopt, hoe hoger u de risk/reward ratio mag zetten omdat de tijd die beschikbaar is om bepaalde doelen te halen meer aanwezig is.


Een gestopte trade bewijst dat u goed bezig bent

Besef dat een gestopte trade een bewijs is dat uw zo zorgvuldig opgestelde tradingplan goed werkt. Mooi toch? Dat is belangrijker dan uw vaardigheid om de toekomstige trades te voorspellen want het spijt dit te moeten stellen maar dat is toch wel heel vaak op puur geluk gebaseerd.

Maar het slim bepalen van uw risk/reward ratio kan uw rendement zeker op de wat langere duur enorm verhogen. En het zorgt er als het goed gedaan wordt voor dat u altijd in de markt blijft.