Neem nu deel aan de revolutie

Neem nu deel aan de revolutie
Neem nu deel aan de revolutie door op deze banner te klikken. Gratis, geen verplichtingen, zelfs geen emailadres

woensdag 1 maart 2017

slingerbeweging bij trading

De slingerbeweging van de trader


slingerbeweging van de trader
gewichten houden de slingerbeweging van de klok gaande
We kennen allemaal de slingerbeweging. Is het niet van grootvaders klok dan wel van een bezoek aan een museum of iets dergelijks. Een slinger, die ook wel een pendule wordt genoemd, bereikt in zijn beweging op een bepaald moment het hoogste punt, stopt een milliseconde, en valt dan terug om aan het andere einde van de beweging dit proces te herhalen. En dit zal zich blijven herhalen, totdat door de luchtweerstand de beweging steeds geringer zal worden. Wil de slinger blijven bewegen dan zal er een bescheiden vorm van energie toegevoerd moeten worden, bijvoorbeeld door de veer van het uurwerk of door een gewicht dat door de zwaartekracht omlaag wordt bewogen.

De slingerbeweging van emotie

De belangrijkste drijfveer van traders en beleggers, emotie, werkt vrijwel opdezelfde manier. Mensen bewegen van optimisme naar pessimisme, van liefde naar haat, van bull naar bear om in beleggerstermen te blijven. En de markten bewegen meestal van overbought naar oversold want die hebben nog meer de neiging om in hun bewegingen door te schieten.

Invloed van het kuddeinstinct

Mensen die individueel werken zijn vaak heel anders dan mensen die in een groep opereren. Zie nette huisvaders plotseling veranderen in voetbalhooligans. En dat geldt ook bij beleggers en traders. Kan één van hen vaak hele verstandige besluiten nemen, zodra je ze in een groep zet gaat het helemaal mis.


Vogels vliegen in zwermen

De reden van het misgaan is het kudde-instinct. We kennen allemaal de zwerm vogels tegen de avondlucht die als een geheel lijkt te operenen en te bewegen. Er is nauwelijks meer sprake van individuele vogels. De zwerm verandert van richting als een aantal vogels aan de rand dat doen. De rest gaat er blind achteraan en dat zorgt voor het fascinerende effect. Elke vogel zal daarbij proberen om deel van de zwerm uit te maken. Niet één vogel zal zelfstandig proberen iets anders te doen.

Mensen kijken naar groepen

Mensen vliegen niet in zwermen. Verder is er niet veel anders aan de hand. Zeker bij beleggen en trading zien we het kuddeinstinct volop in actie. De meesten maken niet zelf beslissingen maar kijken naar anderen. Wat denken die? Wat publiceren die? Hoe kijken die naar het nieuws? Voor een goede beslissing is het dan meestal al te laat.
En tegen de tijd dat we ons safe genoeg voelen om in actie te komen dan is de beweging al weer zo'n beetje voorbij en maakt de markt zich op voor een nieuwe beweging

En dan komen we weer terug bij de slingerbeweging. Op het moment dat de hele groep tot een besluit is genomen is het hoogste punt bereikt en gaan we weer terug. Het is dus zaak om de slingerbeweging in de gaten te krijgen. Want als we daarop kunnen anticiperen, dan zitten we in het algemeen goed. Bijvoorbeeld de trendkanaalanalyse maakt de slingerbeweging goed zichtbaar.Vertalingen van slingerbeweging

Engels: pendulum  


Vertalingen van kuddeinstinct

Engels: Herding