woensdag 23 november 2016

beleggen

BeleggenWe spreken van beleggen als we geld investeren in obligaties of leningen, of mede-eigenaar worden van een onderneming door hiervan aandelen te kopen. Beleggen heeft als doel om overtollig kapitaal voor langere tijd weg te zetten. Het dient zeer planmatig te gebeuren.

Beleggen richt zich op de lange termijn, en er wordt een winst verwacht die iets hoger ligt dan het rendement op risicovrije beleggingen, zoals depositio's

Indien we gaan steven naar boven-normale rendementen, dan moet het risico al snel omhoog en praten we meer van speculeren.

Indien er veel transacties worden gedaan dan wordt het meer een kwestie van handelen (trading) dan van beleggen. Een daghandelaar of daytrader houdt zijn posities hooguit 1 dag vast. Dat is dan ook de meest extreme vorm.


Beleggen is het uitzetten van geld dat u niet nodig hebt, op een dusdanige manier dat u er een toekomstig rendement mee kunt halen.

Dat betekent een paar belangrijke dingen:

U moet het geld niet ergens voor nodig hebben. Immers, u weet nooit wat de waarde van uw belegging zal zijn in de toekomst. Dus heeft uw belegging geen toekomstige waarde. Heel veel mensen met een zogenaamde beleggingshypotheek, of een aandelenleaseplan met een looptijd van enkele jaren zijn al achter de waarheid van deze uitspraak gekomen. Gebruik dus ook nooit al uw spaargeld. Houdt altijd rekening met grotere uitgaven binnen een afzienbare tijd, bijvoorbeeld de aankoop van een andere auto, meubilair, grotere huishoudelijke apparaten etc.

Nog iets, u mag uw belegging ook niet als appeltje voor de dorst of reservepotje zien, en wel om dezelfde reden. Immers, op het moment dat u het geld nodig heeft, en dan meestal ook nog dringend nodig, is er geen enkele reden om aan te nemen dat uw belegging op dat moment voldoende waarde heeft en om te rekenen naar het zo noodzakelijke contante geld. Kortom, wees daar buitengewoon voorzichtig mee en houdt altijd een deel van uw geld achter de hand. Een mogelijkheid is het gebruik van obligaties. Deze hebben niet altijd een positief rendement, maar u weet wel altijd wat u er op een bepaald moment voor kunt krijgen. Bij aandelen moet u dat maar afwachten.

Rendement ligt altijd in de toekomst. Heel vaak zelfs pas ver in de toekomst. En de toekomst is per definitie onvoorspelbaar. Voor iedereen. Ook voor beleggingsadviseurs, hoewel alleen de betere dat toe zullen durven geven.

De kans dat uw belegging, zeker in aandelen, nooit enig rendement zal geven is groter dan menig belegger wil of durft toegeven. De beste manier om het risico kleiner te maken is altijd het opdelen in zoveel mogelijk kleine porties die u belegt volgens zoveel mogelijk verschillende strategieën en via zoveel mogelijk verschillende kanalen. Want ook banken en vermogensbeheerders kunnen failliet gaan, ook in Nederland. Zie bijvoorbeeld de ondergang van de toch als solide bekend staand, beursgenoteerde, bank "van der Hoop".

Wilt u rendement op korte termijn, dan praten we over trading. Handel in financiële waarden. Overigens een manier van speculeren die zeer rendabel kan zijn. Nadeel is, dat er maar weinig banken en vermogensbeheerders gespecialiseerd zijn in deze tijdvretende aanpak, en dat het vaak lastig is om met een kleiner bedrag bij hen binnen te komen. Veel banken zullen ook gaan wijzen op het volgens hen grote risico. Vraag hen dan altijd hoe de eigen tradingdesk - en die heeft elke bank- het geld verdient. Want deze trading is aanzienlijk minder moeilijk dan u denkt. Met een goede achtergrondkennis, redelijk wat vrije tijd en vooral doorzettingsvermogen kunt ook u een heel eind komen en veel beleggingsadviseurs naar de kroon steken.