zondag 30 oktober 2016

Investeren in ETF's

Investeren in ETF's

Volgens een rapport van Bloomberg Business zijn er 250 miljard dollar in ETF's gevloeid. Alleen al in 2015 zijn er meer dan 275 nieuwe producten gelanceerd. Ofwel gemiddeld meer dan één per werkdag. Met name grote partijen als Goldman Sachs and John Hancock roerden zich zwaar op deze markten. Het is nu voor vrijwel elke sector mogelijk om er een ERTF voor te vinden.


Wat is een ETF?

ETF is een afkorting van "exchange traded fund". De eerste ETF zag het leven rond 1993 maar ze zijn pas enkele jaren geleden echt populair aan het worden. Ze laten zich vrij goed vergelijken met indexfondsen maar ze worden in het algemeen zonder commissie verhandeld. Daarmee zijn het vaak handige tradingtools waarbij frequent handelen zonder al te extreme kosten kan gebeuren.

tradingstrategie en een mechanisch tradingsysteem
Nederlandstalig boek over tradingsystemen
  vanaf slechts €7,-

Voor wie is een ETF geschikt?

ETF zijn gedurende de normale handelsuren te verhandelen met als gezegd opmerkelijk lage kosten. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om beursindices als de S&P 500 te verhandelen tegen lage kosten. Overigens is deze S&P 500 de meest gebruikte onderliggende waarde voor ETF's. De ETF is dus een trading hulpmiddels dat in principe door elke active belegger met voldoende kennis van zaken gebruikt kan worden.

Hoe te starten met ETF's

Een paar tips en wetenswaardigheden voor wie met ETF's wil starten.

1. Bepaal of u wilt handelen of beleggen.
Het feit dat u gaat handelen of beleggen is van belang voor de tijdshorizon die u gaat kiezen.
Voor een belegging is ETF met een looptijd van een aantal jaren vereist. Bijvoorbeeld de QQQ is een dergelijke ETF. Maar er zijn ook ETF's met een korte looptijd die uiteraard alleen geschikt zijn voor wie actief gaat handelen. Met deze beslissing bepaalt u dus in zekere zin welke voor u de meest geschikte zijn.

Doelgericht of juist diversificatie

Een ETF voor een brede markt voorkomt dat het gedrag van één bepaald aandeel een veel te grote invloed heeft. Een val van een dergelijk aandeel trekt niet de gehele markt en daarmee de ETF omlaag. Maar we kunnen ons ook heel specifiek gaan richten, bijvoorbeeld op goud met behulp van de GLD ETF. Omdat we hier met slechts één onderliggende waarde te maken hebben is de opbrengst mogelijk hoger maar dat geldt in elk geval voor het risico dat in elk geval een stuk hoger zal zijn. Ook de volatility is in dit geval aanzienlijk hoger dan bij een breed samengestelde ETF waar veel meer onderlinge demping optreedt.

Let op de omzet. 

De omzet kan per ETFs fors verschillen. Als we er eentje hebben met relatief weinig handel dan kan de bied/laat spread een grote negatieve invloed hebben en ook kan het lastig zijn om in een fonds te handelen waar nauwelijks omzet in is.
Zeker als we handelen voor de korte termijn en dus snel in- en uit moeten kunnen stappen is een grote liquiditeit absoluut noodzakelijk.

Bewaak uw risico.

Het is van het grootste belang dat u uw risicoprofiel kent en dat u gevoel heeft voor uw risicototerantie. Zorg dus dat uw weet waar uw grenzen liggen, zowel in absolute waarde als in een percentage van het bedrag dat u voor uw handelen of beleggen ter beschikking hebt.  Werk met een doordacht tradingplan en zorg dat u zich er aan houdt. Discipline is essentieel bij deze handel. Net als bij elke andere vormen van trading is het dodelijk voor uw kapitaal als u zich niet aan een plan houdt en teveel gaat blindvaren op "hoop".