maandag 31 oktober 2016

aandelenleaseplan

aandelenleaseplanDe aandelenleaseplannen waren zeer populair in de jaren negentig. Hierbij kocht de belegger een pakket aandelen, waarbij het geld werd geleend. In plaats van lenen sprak men graag van leasen. Dat lag marketingtechnisch wat gemakkelijker. Het klonk veel professioneler en meer solide dan lenen. En het werkte. Heel Nederland ging aan de aandelenleaseplannen, op degenen na die de moeite namen de beloften eens na te rekenen. De eerste indruk was namelijk nogal imposant

Omdat er weinig eigen geld nodig was, kon het procentuele rendement op dit geld enorm worden. En dit soort producten werd dan ook met suggestieve namen als "winstverdubbelaar" aan de man gebracht worden. Meestal via telefonische verkoop, en vooral aan mensen wiens eerste belegging dit was.


De terugval van het aandelenleaseplan

Net op het hoogtepunt van de aandelenleaseplannen zakte de beurzen in, en bleken de winstverdubbelaars ook uitstekende verliesverdubbelaars te zijn en zaten de beleggers niet alleen met fors gezakte aandelen maar ook nog met het restant van het geleende geld dat afbetaald moest worden.

Uiteraard doken ladingen advocaten op dit gemakkelijk te verdienen geld en de ene na de andere stichting werd opgericht om het geld van de beleggers terug te eisen, vaak op zeer creatieve gronden.

De nasleep van het aandelenleaseplan

Zeer lang lopende en slepende rechtszaken waren het gevolg. Sommige lopen nog steeds.