Zoeken in deze blog

Translate

Waarom is dit weblog ook voor u interessant?

Ook u kunt online geld verdienen met beleggen en trading. Geld verdienen is vooral een kwestie van kennis. Kennis van beleggen, geld, trading en moderne ontwikkelingen zoals Bitcoin. En heel belangrijk, kennis van uzelf!! Uw grootste vijand als het op beleggen en handelen aankomt bent u namelijk uiteindelijk zelf.

Hebt u eenmaal de juiste kennis, dan komt het rendement vanzelf. Dat is een kwestie van tijd. Tijd is de vriend van elke belegger.

Op dit blog met dit woordenboek voor zelf beleggen vindt u veel noodzakelijke kennis. Beleggen is nooit 100% zonder risico, maar met de juiste aanpak is het risico wel tot het minimum te beperken. Beleg alleen NOOIT met geld dat u niet kunt missen of waar u al een doel voor heeft.

vrijdag 5 augustus 2016

waarschijnlijkheidscontrole

Waarschijnlijkheidscontrole

Wat is een waarschijnlijkheidscontrole of bestaanbaarheidcontrole?


Een waarschijnlijkheidscontrole is een in een computerprogramma geprogrammeerde controle waarbij wordt nagegaan of het ingebrachte gegeven bestaanbaar is en of dit gegeven waarschijnllijk is.

Bestaanbaarheidscontrole bij beperkte mogelijkheden

Bij een bestaanbaarheidscontrole is het aantal mogelijkheden dat ingetikt kan worden beperkt tot een maximaal aantal. Zo mogen we bijvoorbeeld geen letters in bedragen zetten. Of in een telefoonnummer. Of een negatieve of andere rare waarde invullen. Sommige waarden vallen direct af, bijvoorbeeld het omkeren van dag en maand bij een datum. Zo mag het nooit kunnen lukken om de 12e van maand 23 in te vullen.

Waarschijnlijkheidscontrole bij onbeperkte mogelijkheden

Dit zijn echter harde waarden waarbij de grenzen bekend zijn wat deze bestaanbaarheidscontrole (want daar praten we over) relatief simpel maakt. Lastiger wordt het wanneer het niet bekend is of een bepaalde waarde wel of niet waarschijnlijk is.

waarschijnlijkheidscontrole

Het belang van een waarschijnlijkheidscontrole bij handmatig invoeren

Een dergelijk waarschijnlijkheidscontrole is vooral van belang bij het handmatig invoeren van gegevens waar het gevaar van tikfouten op de loer ligt.

Voorbeelden van waarschijnlijkheidscontroles

Stel dat iemand aandelenkoersen aan het intikken is. Is bijvoorbeeld het verschil van de koers van vandaag met de koers van gisteren groter dan 10% dan is het verstandig om de software even te laten checken bij degenen die het ingetikt heeft, of dat wel goed is.

Dat is een voorbeeld van een waarschijnlijkheidscontrole. Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld om de waarde tegen de gemiddelde waarde van de afgelopen maand aan te houden. De ingebrachte waarde mag daar dan niet meer dan een ingesteld percentage vanaf liggen. Ook de hoogste en laagste waarde die bekend zijn, zijn interessant om even te controleren. Natuurlijk, die waarden komen af en toe voor maar zeker niet dagelijks. Een extra controle heeft dus zeker zin.

Sommige controles zijn betrekkelijk eenvoudig in te voeren maar worden toch vaak nagelaten. Voorbeelden: Huisnummers van meer dan 3 cijfers komen voor maar zijn uitermate zeldzaam.

Verjaardagen van werkende personen waarbij geconstateerd worden dat deze jonger dan 16 of ouder dan 70 zijn. Ook hier: Het kan. Maar waarschijnlijk is het niet. 

Werknemer van 24 met een hoge opleiding en 10 jaar ervaring zijn in theorie mogelijk maar of ze ook bestaan? Groot lijkt die kans in elk geval niet te zijn.

Een forse afwijking kan in uitzonderingsgevallen gewoon goed zijn maar meestal zal het duiden op een tikfout.

Het opvoeren van waarschijnlijkheidscontroles kan veel vervuiling van computerbestanden voorkomen. Ontwerpers en programmeurs zouden daarom best wel eens meer werk van dit soort controles kunnen maken maar in de praktijk zien we ze toch betrekkelijk weinig worden toegepast.

Gebruikte begrippen in waarschijnlijkheidscontrole


Onderstaande begrippen die in bovenstaande tekst zijn gebruikt zijn elders op deze site gedefinieerd.

koers
  ... iedere belegger weet wat een koers is nietwaar hoewel?Alexander Elder beschrijft in zijn boek een aantal denkbeelden die tot nadenken aanzetten. Koersen lenen zich uitstekend voor het toepassen van waarschijnlijkheidscontroles omdat de verschillen van dag tot dag vaak beperkt blijven. Grotere uitschieters zijn dan al snel goed voor een extra controle ...Lees meer

Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.