vrijdag 5 augustus 2016

waarschijnlijkheidscontrole

WaarschijnlijkheidscontroleEen waarschijnlijkheidscontrole is een in een computerprogramma geprogrammeerde controle waarbij wordt nagegaan of het ingebrachte gegeven bestaanbaar is en waarschijnllijk is.

Bestaanbaarheidscontrole

Bij een bestaanbaarheidscontrole is het aantal mogelijkheden dat ingetikt kan worden beperkt. Zo mogen we bijvoorbeeld geen letters in bedragen zetten. Of een rare waarde invullen. Sommige waarden vallen direct af, bijvoorbeeld het omkeren van dag en maand bij een datum. Het mag dan niet lukken om maand 23 in te vullen.

 Dit zijn echter harde waarden waarbij de grenzen bekend zijn wat deze bestaanbaarheidscontrole (want daar praten we over) relatief simpel maakt. Lastiger wordt het wanneer het niet bekend is of een bepaalde waarde wel of niet waarschijnlijk is. .

Van belang bij handmatig invoeren

Een dergelijk waarschijnlijkheidscontrole is vooral van belang bij het handmatig invoeren van gegevens waar het gevaar van tikfouten op de loer ligt.

Voorbeeld waarschijnlijkheidscontrole

Stel dat iemand aandelenkoersen aan het intikken is. Is bijvoorbeeld het verschil van de koers van vandaag met de koers van gisteren groter dan 10% dan is het verstandig om de software even te laten checken bij degenen die het ingetikt heeft, of dat wel goed is.

Dat is een voorbeeld van een waarschijnlijkheidscontrole. Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld om de waarde tegen de gemiddelde waarde van de afgelopen maand aan te houden. De ingebrachte waarde mag daar dan niet meer dan een ingesteld percentage vanaf liggen.

Een forse afwijking kan in uitzonderingsgevallen gewoon goed zijn maar meestal zal het duiden op een tikfout.Gebruikte begrippen in waarschijnlijkheidscontrole


Onderstaande begrippen die in bovenstaande tekst zijn gebruikt zijn elders op deze site gedefinieerd.

koers
  ... iedere belegger weet wat een koers is nietwaar hoewel? elder beschrijft in zijn boek een aantal denkbeelden die aardig tot...Lees meer