vanaf 1-9-2019 dagelijks het sentiment van een aantal beurzen met hun cyclus

vanaf 1-9-2019 dagelijks het sentiment van een aantal beurzen met hun cyclus

woensdag 24 februari 2016

Bull trap

Bull trap


Een bull trap of ook wel bulltrap is letterlijk een "stierenval". Dus een bedrieglijk fenomeen waar al te optimistische en gretige beleggers (de "bulls") met open ogen in kunnen trappen. Hebzucht is naast angst niet voor niets één van de de voornaamste stuwende krachten achter de koersbewegingen op de beurs.

Met een bulltrap wordt een valse positieve uitbraak van de koers bedoeld. Deze uitbraak geeft de indruk van een koopsignaal maar is dat niet en valt vrijwel direct weer terug, Het was meer een koerspiek in een dalende markt.

Hoe ontstaat de bulltrap?  

Kopers hebben dan in hun wellicht wat misplaatste bullish gevoel een aandeel gekocht, zodra de koers boven een bepaalde weerstand uitkwam in de verwachting dat deze wel minimaal de eerder gehaalde hoogste koersen zou gaan halen.

Deze uitbraak hield echter geen stand en de koers zakte weer terug onder het weerstandsniveau, waardoor de bulls op het verkeerde been werden gezet en met een verliesgevende positie bleven zitten.

Klassiek voorbeeld bulltrap


bull trap in Bitcoin grafiek

Soms gaat een fonds als een raket omhoog. Zie bijvoorbeeld de Bitcoin in december 2017. Dan valt de koers vanaf 20.000 even snel enkele tientallen procenten omlaag tot rond de 10.000. Om daarna toch weer snel te gaan stijgen. De bulltrap wordt wagenwijd opengezet.

Veel mensen die de boot in gemist hadden bij de eerste stijging denken namelijk nu hun kans schoon te zien en relatief goedkoop alsnog in te kunnen stappen,

Maar dan blijkt het een vals signaal te zijn en valt de koers nog veel verder terug. In bijgaande grafiek zien we dat dan ook keurig volgens de theorie van de bull trap gebeuren.


Gebruikte begrippen in bull trap


Onderstaande begrippen die in bovenstaande tekst zijn gebruikt zijn elders op deze site gedefinieerd.

aandeel
  ... In het algemeen gesproken is een aandeel een deel van een gezamenlijke eigendom bijvoorbeeld een aandeel hebben in een nalatenschap...Lees meer
bull
  ... onder het begrip bull verstaan we een belegger met een optimistische visie op de beurs met andere woorden een persoon die een...Lees meer
bullish
  ... bullish is een uitdrukking voor een belegger die verwacht dat de koersen zullen stijgenmen zegt dan "hij is bullish"...Lees meer
koers
  ... iedere belegger weet wat een koers is nietwaar hoewel? elder beschrijft in zijn boek een aantal denkbeelden die aardig tot...Lees meer
positie
  ... de positie is de som van de openstaande contracten of trades in een bepaald beleggingsinstrument bijvoorbeeld een positie in obligaties...Lees meer
weerstandsniveau
  ... prijsniveau waarop er genoeg aanbod in de markt is om een koersstijging een halt toe te roepen...Lees meer

vanaf 1-9-2019 dagelijks de beurstimer

vanaf 1-9-2019 dagelijks de beurstimer

vanaf 1-9-2019 dagelijkse de oversold/overbought status

vanaf 1-9-2019 dagelijkse de oversold/overbought status

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.