Zoeken in deze blog

Translate

Waarom is dit weblog ook voor u interessant?

Ook u kunt online geld verdienen met beleggen en trading. Geld verdienen is vooral een kwestie van kennis. Kennis van beleggen, geld, trading en moderne ontwikkelingen zoals Bitcoin. En heel belangrijk, kennis van uzelf!! Uw grootste vijand als het op beleggen en handelen aankomt bent u namelijk uiteindelijk zelf.

Hebt u eenmaal de juiste kennis, dan komt het rendement vanzelf. Dat is een kwestie van tijd. Tijd is de vriend van elke belegger.

Op dit blog met dit woordenboek voor zelf beleggen vindt u veel noodzakelijke kennis. Beleggen is nooit 100% zonder risico, maar met de juiste aanpak is het risico wel tot het minimum te beperken. Beleg alleen NOOIT met geld dat u niet kunt missen of waar u al een doel voor heeft.

donderdag 25 juni 2015

momentum

Momentum

momentum ofwel rate of change

Een term die bij technische analyse nogal eens voorkomt is momentum. Dit momentum is bedoeld om te zien of een trend nog in tact is of dat deze dreigt te verzwakken

In feite zien we met het momentum de snelheid waarmee de koers stijgt of daalt, berekend over een bepaalde periode.

Het momentum geeft dan twee zaken duidelijk herkenbaar aan, namelijk ten eerste een signaal dat er een moment te werwachte is of al actueel is waarop de koers van richting gaat veranderen en ten tweede het signaleren van gunste aan- en verkoopmomenten.

Berekening van het momentum

Het N-daags momentum wordt berekend door de koers van vandaag van de koers van N dagen geleden af te trekken. Veelal worden er periodes vahn twaalf tot vijfentwintige dagen gebruikt. Kortere perioden kunnen natuurlijk wel maar het het aantal valse signalen zal veel te groot worden om nog bruikbaar of hanteerbaar te zijn.

Rate of change

We krijgen bij een grafiek die een voortschrijdende beweging in de tijd weergeven  in feite de mate van koersverandering te zien. De Engelse term voor mate van koersverandering is Rate of Change ofwel ROC. Deze term komen we nog wel eens tegen als een soort van synoniem van momentum hoewel het niet echt helemaal hetzelfde begrip dekt. Het idee is in grote lijnen wel hetzelfde.Laten we eens een voorbeeldberekening maken

Voorbeeld berekening Momentum

In de volgende tabel zien we de berekening van het 3daags en 5daags momentum.



We zien in de eerste kolom de dagen, in de tweede kolom de koers op die dagen, in de derde kolom het 3 daags Momentum met een paar berekeningen, en in de laatste kolom het 5 daags momentum. Grafisch ziet het er als volgt uit:



Met een pakket als bijvoorbeeld Excel kunnen we heel simpel een koersgrafiek als hierboven maken met een aantal momentums er in.

We zien ook, dat het een paar dagen duurt voordat we het momentum kunnen berekenen. Hoe langer de periode waarover we het berekenen willen, hoe langer het duurt.

Het momentum bevestigt de koersbeweging, en geeft soms tevoren aan of de trend afneemt. Zien de roze lijn on de grafiek van het 3daags momentum.

Duiding momentum

De berekening van het momentum is als gezegd heel simpel. Neem de koers van vandaag en trek daar de koers van een periode geleden vanaf. Deze periode is constant en kunt u zelf kiezen, als dan niet met hulp van een backtesting programma.

Een stijgend momentum duidt op een toenemende snelheid van de stijging van de koersen. Omgekeerd duidt een dalend momentum op een toenemende dalingssnelheid.

Doorsnijden van het nul niveau zorgt voor een omkering van de trend. Een doorsnijden van onder naar boven geeft een versterking van de al ingezette opwaartse trend aan. Een beweging van boven naar beneden wijst op een bevestiging van een al ingezette downtrend.

Als de koers een nieuwe top vormt die hoger ligt dan de voorgaande top en de top in het momentum lager ligt dan de vorige dan is dit een teken van zwakte in de markt. Omgekeerd is een bodem in de koers die lager is dan de voorgaande maar een bodem in het momentum die niet hoger ligt dan de vorige een teken van toenemende kracht van de markt.

Een veelgebruikte techniek die van het momentum gebruikt maakt is de Known Sure Thing of KST

Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.