vrijdag 16 januari 2015

risico

Risico

Risico hoort bij beleggen en trading. Dat komt omdat het hogere rendement alleen verkregen kan worden als we een groter risico accepteren. Dat is een persoonlijke kwestie. De ene persoon kan gewoon beter met risico en verlies omgaan dan de andere.

Grofweg kennen we twee soorten risico namelijk vermijdbaar en niet-vermijdbaar.

Vermijdbaar risico
is risico dat we kunnen verminderen zonder het rendement teveel aan te tasten. Bijvoorbeeld het werken met een portefeuille met te weinig spreiding. Te voorkomen door meer spreiding toe te passen. Meestal gaat daardoor ook het rendement wat terug maar niet zoveel dat het het gevaar of risico waard is. Meestal komt deze vorm van risico voort uit een gebrek aan kennis.

Niet-vermijdbaar risico
Dit is een vorm van risico die alleen te vermijden is door een lager rendement te accepteren. Ook van deze vorm bestaan twee vormen namelijk controleerbaar en niet-controleerbaar.

Controleerbaar
is bijvoorbeeld het bedrag dat we inzetten op één trade. Een te groot bedrag kan tot een ramp leiden. In het artikel over herbelegging vindt u er alles over.

Niet-controleerbaar
is bijvoorbeeld het schrijven van een calloptie waar we geen dekking voor bezitten. Als de koers plotseling wegschiet (bijvoorbeeld door een gerucht) dan kan een stijging van de onderliggende waarde grote schade aanrichten want we zullen die wel moeten leveren, ongeacht de koers van dat moment. Bij een put kan de sprong ook groot zijn maar de onderliggende waarde kan nooit lager worden dan nul. Dus hoewel groot is het risico hier wel bekend en in principe gelijk aan dat van een aandeel.