vanaf 1-9-2019 dagelijks het sentiment van een aantal beurzen met hun cyclus

vanaf 1-9-2019 dagelijks het sentiment van een aantal beurzen met hun cyclus

woensdag 21 mei 2014

Verwachtingswaarde

VerwachtingswaardeDe verwachtingswaarde van een optie is het positieve verschil tussen de premie en de intrinsieke waarde.

Voorbeeld: De koers van de onderliggende waarde is 100

Uitoefenprijs
CALL
intrinsieke
waarde
premie
verwachtingswaarde
95
5
8
3
100
0
4
4
105
0
2
2
110
0
1
1


De verwachtingswaarde kent een kenmerkende grafische weergave:

grafische weergave verwachtingswaarde


De volatility en de verwachtingswaarde

Volatility is een belangrijke factor als het aankomt op het kopen van opties. Het deel van de premie datt door de verwachtingswaarde wordt gevormd wordt er voor een flink deel door bepaald. 

Zeker na een fikse val van de koers van de onderliggende waarde is de volatility hoog. Een daarmee is de verwachtingswaarde eveneens hoog.

Een out-of-the-money optie is daardoor behoorlijk duur omdat die volledig uit verwachtingswaarde bestaat.

Dit kan rare effecten geven. De volatility zakt meestal vrij snel terug. Daardoor wordt de verwachtingswaarde minder. Als de koers niet direct na een forse correctie weer omhoog schiet maar een geleidelijker pad omhoog kiest, dan is het heel goed mogelijk dat de premie van een calloptie daalt, ondanks een stijgende onderliggende waarde. 

Dit verschijnsel is iets wat beginnende optiebeleggers behoorlijk in verwarring kan brengen. De optiebelegger schat de richting goed in en toch levert het hem geen rooie cent op. Men ziet het als een vreemd verschijnsel dat zich echter door de terugvallende volatility uitstekend laat verklaren.

Dat onder deze de situatie voor de schrijver van (eveneens dure) putopties een stuk gunstiger is dan voor de koper van callopties spreek welhaast vanzelf. Maar een belegger die toch echt callopties wil kopen kan dus het beste kiezen voor in-the-money of nog liever deep-in-the-money opties. Deze bestaan vrijwel volledig uit intrinsieke waarde. Deze intrinsieke waarde reageert echter niet op de volatility.

Ook een spreadpositie met een in-the-money gekocht call en een out-of-the-money geschreven calloptie kan dan interessant zijn, hoewel de opbrengst door de geschreven call altijd begrensd zal zijn.vanaf 1-9-2019 dagelijks de beurstimer

vanaf 1-9-2019 dagelijks de beurstimer

vanaf 1-9-2019 dagelijkse de oversold/overbought status

vanaf 1-9-2019 dagelijkse de oversold/overbought status

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.