zaterdag 12 april 2014

formele economie

formele economieDe formele economie baseert zich alleen op die zaken meten waarvoor een inkomen wordt ontvangen. Dat kan in de vorm van geld geld zijn en soms in natura. Daarbij gaat het dan over voor iedereen zichtbare transacties.

Maar mensen maken en doen heel wat dingen zonder dat daar een vorm van betaling tegenover staat. Het werk in de huishouding is daar een belangrijk voorbeeld maar ook is er sprake van allerlei doe-het-zelf activiteiten als repareren, timmeren en schilderen. Ook dit brengt allerlei economische activiteiten met zich mee die niet als zodanig onderkend worden omdat ze niet feitelijk zijn vastgelegd. En dan is er nog heel veel vrijwilligerswerk, zowel in het verband van verenigingen als daarbuiten. We hebben het in dit verband over de informele economie.

Zowel de formele economie als de informele economie hebben met economie te maken: er wordt immers in beide gevallen in behoeften van mensen voorzien.

En valt ook de verborgen economie buiten de formele economie. Dat is de wereld van de zwartwerker. Dat is helemaal nergens na te gaan of te controleren.