Zoeken in deze blog

Translate

Waarom is dit weblog ook voor u interessant?

Ook u kunt online geld verdienen met beleggen en trading. Geld verdienen is vooral een kwestie van kennis. Kennis van beleggen, geld, trading en moderne ontwikkelingen zoals Bitcoin. En heel belangrijk, kennis van uzelf!! Uw grootste vijand als het op beleggen en handelen aankomt bent u namelijk uiteindelijk zelf.

Hebt u eenmaal de juiste kennis, dan komt het rendement vanzelf. Dat is een kwestie van tijd. Tijd is de vriend van elke belegger.

Op dit blog met dit woordenboek voor zelf beleggen vindt u veel noodzakelijke kennis. Beleggen is nooit 100% zonder risico, maar met de juiste aanpak is het risico wel tot het minimum te beperken. Beleg alleen NOOIT met geld dat u niet kunt missen of waar u al een doel voor heeft.

vrijdag 11 april 2014

cyclische analyse

Cyclische analyse



Ook Cyclische analyse behoort met zekerheid in de gereedschapskist van de technisch analist.

Compabo heeft vele jaren met succes gebruik gemaakt van cyclische analyse

Velen hebben in de loop der tijden onderzoek gedaan naar de vraag of de beurs een cyclische beweging kent .Zoals bij alles in de wereld van de aandelen stonden de conclusies haaks op elkaar. Waarschijnlijk door de verschillende benaderingen die tot resultaten leiden die niet of nauwelijks met elkaar te vergelijken zijn. Maar uit eigen onderzoek en met een blik op de verdiensten die met het cyclische model behaald zijn, moet ik uit eigen ervaring en onderzoek de vraag of de beurs een cyclus heeft, zondermeer met "ja"  beantwoorden.

Soms een cyclus met een bijna volmaakte sinusgolf

Als we hieronder de grafiek van CSM uit het jaar 2000 bekijken, dan zien we, dat sommige fondsen bijna een volmaakte sinusgolf produceren. We zien de onderliggende golfbeweging onderin het scherm.


Duidelijke golfbeweging bij CSM
Duidelijke golfbeweging bij CSM

Als we ervan uitgaan dat deze golfbewegingen bestaan, en de grafieken geven daar alle aanleiding toe, dan bieden deze inderdaad een mogelijkheid om tot een vorm van voorspellen te komen.

Laten we er een nog wat recentere grafiek bij doen die even een iets minder cyclisch patroon laat zien maar het patroon is nog steeds uitstekend herkenbaar.

Goed herkenbare golfbeweging bij de AEX index van de Amsterdamse beurs
Goed herkenbare golfbeweging bij de AEX index van de Amsterdamse beurs

Onderzoek in de jaren '50 naar cyclische analyse

Eind jaren vijftig en begin jaren zestig werd er door een Amerikaan en een Engelsman ongeveer tegelijkertijd onderzoek gedaan naar het cyclische gedrag van de markten.

Beide onderzoekers kwamen onafhankelijk van elkaar tot de ontdekking dat deze cycli niet alleen aantoonbaar aanwezig zijn, maar dat ze ook heel bruikbaar waren om ermee te handelen.

De personen, Brian Millard en J. Hirst, konden voor dit fenomeen echter geen verklaring vinden, net zo min als alle anderen na hen.En dan bedenk je dus maar iets. Er werd dan ook gesproken van de zogenaamde X-factor in de markt.

De techniek die gehanteerd wordt is de zogenaamde channelanalysis of trendkanaalanalyse.

Deze speciale techniek is vooral beschreven door Millard, en in mindere mate door Hurst en is daarna nog enkele malen onder de loep genomen in tijdschriftartikelen.

Channel analyse is goed bruikbaar

Hoewel het geen zuiver mechanische techniek is, - er is enige eigen interpretatie noodzakelijk - is de vrijheidsgraad bij het toepassen niet groot. Daardoor is channel analyse bij ondersteuning met een computer in de praktijk goed en eenvoudig hanteerbaar.

Met enige handigheid zijn de benodigde berekeningen met een spreadsheet als EXCEL uit te voeren.

Door het middellange termijn karakter (meerdere weken, soms zelfs enkele maanden) is het niet noodzakelijk om over dagkoersen of zelfs intradaykoersen te beschikken.

Dat betekent dat er geen uitgebreide uitrusting nodig is om een start met cyclische analyse te maken.

De koersen zijn desnoods uit een dagblad eens per week in te brengen.

Channelanalysis is in feite een uitbreiding op de technieken van de voortschrijdende gemiddelden.In onderstaande digitale boeken is alles te vinden dat nodig is om zelf met deze interessante en winstgevende techniek te leren werken. Slechts €4,95 per stuk en samen met korting


Alles over werken met cyclische analyse. Klik op de afbeelding
Alles over werken met cyclische analyse. Klik op de afbeelding

Cyclische analyse in de praktijk. Klik op de afbeelding
Cyclische analyse in de praktijk. Klik op de afbeelding


Gebruikte begrippen in cyclische analyse


Onderstaande begrippen die in bovenstaande tekst zijn gebruikt zijn elders op deze site gedefinieerd.

Analyse
  ... De term analyse komen we in de beleggingswereld vaak tegen. Afhankelijk van de context kan het begrip verschillende betekenissen hebben...Lees meer

Beurs
  ... centrale gereguleerde handelsplaats voor effecten zoals aandelen obligaties opties futures agrarische termijncontracten en warrants in nederland is amsterdam exchanges de organisator...Lees meer

Bieden
  ... van bieden is er sprake als u een prijs opgeeft aan uw bank of commissionair waarvoor u een aandeel...Lees meer

Dagkoersen
  ... onder dagkoersen verstaan we de koersen zoals die aan het einde van de dag bekend zijn...Lees meer

Grafiek
  ... een grafiek is een manier om een reeks getallen zoals koersen visueel weer te geven...Lees meer

Intradaykoersen
  ... onder intraday koersen verstaan we de koersen zoals die constant tot stand komen tijdens de handelsdag...Lees meer

Min
  ... de term min wordt gebruikt in de verbinding "in de min staan" wat staat tegenover "een plus noteren"...Lees meer

Termijn
  ... termijn heeft meerdere betekenissen 1 periode tussen opeenvolgende tijdstippen 2 bedrag dat periodiek verschuldigd is...Lees meer

Voorspellen
  ... het voorspellen van de beurs is een populaire bezigheid vooral rond de jaarwisseling wat zal het nieuwe beursjaar ons brengen? ladingen...Lees meer

Vanaf €2,- per boek
bij aankoop gehele serie


Klik op de afbeelding voor meer informatie

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.