vanaf 1-9-2019 dagelijks het sentiment van een aantal beurzen met hun cyclus

vanaf 1-9-2019 dagelijks het sentiment van een aantal beurzen met hun cyclus

maandag 16 september 2013

Open interest

Open interestOpen interest is het totaal aantal openstaande contracten voor een future of een optiecontract per een bepaalde datum.

Open interest is een indicatie voor de interesse die de markt heeft in de betreffende future of optiecontract en we zien dat door verschillende contracten onderling te vergelijken. Het getal wordt uitaard groter bij het openen van een nieuw contract en kleiner wanneer een contract gesloten wordt. Als absoluut getal zegt de open interest ons namelijk niet zo veel. Niet alleen zijn de contracten onderling niet goed te vergelijken, ook seizoensinvloeden spelen een forse rol.

Maar misschien is wel de beste manier om het sentiment rond een bepaald aandeel te analyseren het bekijken van de activiteiten van de optiebeleggers.

Bijvoorbeeld het omzetvolume en veranderingen in de open interest kan belangrijke informatie onthullen over de verwachtingen van de handelaren, alsmede van de posities die zij ingenomen hebben.

Het eerste kengetal waar we naar kijken is de omzet.

Dit is het aantal verhandelde contracten in een bepaalde periode zoals een dag of een maand.

Als we dit vergelijken met voorgaande perioden dan kunnen we zien of bijvoorbeeld de omzet in callopties sterk toeneemt, wat op een positieve blik van de handelaren kan duiden.

Een hoge omzet in puts kan duiden op een negatief sentiment.

Ook open interest kan op een effectieve manier gebruikt worden om het niveau van optimisme of pessimisme in beeld te brengen.

Open interest geeft het aantal openstaande contracten aan in een bepaalde optieserie aan het einde van de handelsdag.

We zien hier dus de vraag naar een bepaalde optie weergegeven.

Als de open interest toeneemt zijn er meer kopers voor deze optie gekomen.

Neemt de open interest af, dan worden de posities kennelijk gesloten en hebben de eigenaren ervan geen vertrouwen meer dat het nog wel goed komt.

Hierbij is het goed te bedenken dat de grote massa er in het algemeen naast zit waar het de richting van de beurs betreft.

Een grote toename van het aantal openstaande calls zal meestal duiden op het feit dat een koersomslag omlaag eraan zit te komen.

Met name snelle, plotselinge stijgingen zijn verdacht en moeten dus als een contrair signaal worden opgevat.

Maar het kan ook een grote partij zijn die een risico wil afdekken en daar veel optiecontracten voor nodig heeft.

Het is dus belangrijk om inzicht te hebben hoe de handel verloopt en hoe de aantallen tot stand komen.

Ook de put/call ratio geeft aan of de trend van de onderliggende waarde opgaand of neergaand is.

Deze wordt elders diepgaand besproken.

Zie bij put call ratio Het is als trader dus van groot belang om inzicht te hebben in de krachten die de markt sturen en inzicht in het heersende sentiment is daarbij van heel groot belang.

Open interest wordt ook gebruikt voor de bevestiging van marktbewegingen in combinatie met het volume. Dit is gebaseerd op de aanname dat marktbewegingen vooral uit de omzet voortkomen

Het verband tussen koers, volume en open interest is als volgt:

Koers     Volume    Open Interest  Betekenis

Op          Groter      Groter            Bullish
Op          Kleiner     Kleiner           Bearish    
Neer       Groter      Groter            Bearish
Neer       Kleiner     Kleiner           Bullish

vanaf 1-9-2019 dagelijks de beurstimer

vanaf 1-9-2019 dagelijks de beurstimer

vanaf 1-9-2019 dagelijkse de oversold/overbought status

vanaf 1-9-2019 dagelijkse de oversold/overbought status

Disclaimer


Alle informatie op dit weblog, inclusief de rekenmodulen, is uitsluitend bedoeld voor educatieve doeleinden en de auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor toepassing van de informatie. Door dit weblog te gebruiken gaat u hiermee akkoord.

De gebruikte gegevens zijn over een lange periode verzameld en de bron is niet meer te achterhalen. Mocht u van mening zijn dat uw rechten in het geding zijn dan vernemen we dat graag en zoeken ofwel een oplossing of verwijderen het betreffende begrip.

Vermelding van begrippen of onderwerpen die hier en daar ter discussie staan zoals Bitcoin en cryptogeld betekent geen aanmoediging tot investering. De schrijver aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor schade ontstaan door het bezoeken van dit weblog en door het toch te bezoeken gaat u daarmee akkoord. Advertenties zijn geheel voor rekening van de plaatser.